NASLOVNICA
bioenergija

Biti svjestan

Svi mistici i duhovnjaci govore o istom "čovjek ima mogućnost biti svjestan ili nesvjestan, živjeti budan ili živjeti i spavati". Ovakve izjave pobuđuju zbunjenost u nama jer prvi puta možda stvarno svjesno čujemo kako nam neko govori da živimo spavajući. O čemu oni u stvari govore kada govore o buđenju. U jogijskoj znanosti govori se kako smo manje od 1% budnog vremena svjesni onoga što se događa u nama, a koje je pod utjecajem naših misli ili izravnog djelovanja okoline na nas. Biti svjestan sebe znači povećati svjesnost, preciznija riječ bi bila, postati pažljiviji na ono što se događa u nama i kako utjecati na psihofizičko stanje bilo da je uzrokovano unutarnjim ili vanjskim događajima.


Svrha svjesnosti


Sve što mislimo i radimo podiže našu svijest i taj se proces ne može zaustaviti, ali se može ubrzati. Ubrzavati svjesnost počinjemo onog trenutka kada više ne želimo slušati kako nam drugi govore o tome kako se mi osjećamo. Mi smo do tog trenutka bili samo subjektivan promatrač dok osobe koje nam govore koliko nas nešto na primjer boli, sebe proglašavaju objektivnim promatračem, a u stvari te iste "objektivne osobe" nikako ne mogu znati količinu naše boli. Svrha buđenja je stjecanje znanja o zbivanja biokemijskih procesa u nama, upravljanjem psihofizičkog zdravlja i stjecanje znanja o nama.

 

 

Kako to postići.

Svi mistici će reći, odbaci sve, sve što si do sada naučio, odbaci sve što te skreće s puta. Ne u doslovnom smislu riječi jer je to nemoguće, odbacivanje je metafora. Da bi smo postali svjesni sebe sve što trebamo je postati promatrač. Promatrač kao što i sama riječ kaže, samo promatra bez prianjanja ili odbijanja inače smo stavili predrasudu ili biljeg, a to već stvara iskrivljenu sliku. Biti svjestan sebe znači, u jednom trenutku biti svjestan promatrača, promatranja i promatranog. Jednima se to čini jednostavno, drugima komplicirano da bi djelovalo, a sve što treba je malo vježbe i nakon nekog vremena od iskrivljene slike počet će se stvarati bistra slika. Najvažnija stvar u životu koju možemo napraviti za sebe je probuditi se i biti svjestan sebe.

Ostale tehnike

OSNOVE MEDITACIJE
meditacija za pocetnike
MISLI U MEDITACIJI
misli u meditaciji
PET UDAHA
meditacija

Davor Kos Licencirani terapeut Bioterapije po metodi Zdenka Domančića ®